Издател - بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Петък, 23.06.2017, 13:14

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Главна Регистрация Вход
Добре дошли, Гост · RSS
Сайт меню
Раздел категории
Статии [2]
Времето
Електронен коран
Изисква: .NET Framework 2.0 <--свали от тук
Фаза на луната
Вход във форума
Статистики
 Издател
Главна » Статии

Общо записи в каталога: 2
Показани записи: 1-2
Страници:

Мюсюлманите в северен Кавказ

 
Северен Кавказ е регионът,

където живеят най-много мю-

сюлмани в Руската федерация.

На много места там е възможно

да чуете езан по пет пъти в де-

нонощието. След 1850 г. особе-

но от Адъгея много мюсюл мани

се изселват в Турция, където се

слели с местното население. 

Общ поглед върху реги-

она:

Още в началото трябва да отбележим, че Руската фердерация е страна, която обхваща голяма част от сушата, където живеят много етнически и религиозни групи със своя култура и цивилизация. Ислямът достига до тези места по времето на Хз.Омер. Севврен Каваказ е регион, населяван от руси, дегестанци, ногайци, чеченци, кабардинци, балкари, осетинци, карачаевжци, черкези, ингуши, татари, тюркмени, азери, калмики и ахетински турци.

Северен Кавказ е регион, който се отличава със своите планини, равнини, долини, плодородни земи, буйни води и прекрасни природни особености, сред които живее гостолюбиво и великодушно население, известно със своята богата история и култура.

Северен Кавказ е регион, където обитават най- много мюсюлмани в Руската федерация. Най- малко 40 на сто от мюсюлманите, в страната живеят в този край, където се намират и най - много джамии. Северен Кавказ езан се чува по пет пъти на ден и хората вече свободно изповядват вярата си.таврополският край по- рано бил в рамките на Карачаево-черкезкото мюфтийство, но от месец май 2010 г. Е със самостоятелен статут. Създаден е Координационен център на религиозните управления на мюсюлманите в Северен Кавказ, който не влиза в Ставрополският край. Негов председател е мюфтията на Карачаево- черкезкия край - Исмаил Бердиев. Този център, наравно със с Председателството на съвета на мюфтиите на Русия и Центара за религиозното управление на мюсюлманите в Русия, са включени в протокола на Кремъл и имат статут на Религиозно управление на северокавказките мюсюлмани.В автономната Карачаево- черкезка република с площ от 14100км² и според преброяването през 2002 г. Живеят 440 000 души – 40 на сто от населението са карачаевци; 11 на сто са черкези; 34 на сто са руси; 7 на сто са абхазци и 4 на сто са ногайци и други малцинства.

От населението 65 на сто са мюсюлмани, а 35 на сто – християни. Столицата е гр. Черкеск. Официални езици в републиката са руският, карачаево- маларският тюркски език и черкезкият. Имат си мюфтийство, изградено през 1991 г. , с 127 джамии. През 2010 г. В страната действа и ислмякси институт, учреден през 1993 г. В него учат 93 студенти, 55 от които – редовно обучение, а 26 са девойки.

В Караваево- черкезката република мюсюлманите водят активен религиозен живот. Затова свидетелства и факта, че близо 300 души всяка година посещават светите места и стават хаджии[ с позволението на Аллах]. Разноските се покриват от заможните им събратя.

Източник: сп.МюсюлманиСтатии | Преглеждания: 276 | Добавено от: sss | Дата: 28.12.2011 | Коментари (0)

Кет Стивънс- Юсуф Ислям

Кет Стивънс,бивш рок певец от Велиобритания със световна слава, сега Юсуф Ислям, един от известните разпространители на Исляма в световен мащаб     Предлагаме на Вашето внимание превода на един репортаж с известния английски рок певец Кет Стивънс, отразен в бр.18 на списание ал-Меджеле(2006)

  Въпрос: Защо не желаете да бъдете фотографиран?

  Отговор:
По две причини: Първата е,че фотографията не може да даде пълна представа за личността.Тя не може да разкрие това, което човек носи в сърцето си, не може да представи истинската същност на човешката душа, а излага само външния вид на човека. В действителност душата е неизменно съществуваща  потайност, докато тялото е само външен изглед.
 Фотоапаратът ми напомня за времето, когато бях в безтегловност.Преди да стана мюсюлманин
изпълнявах песни. Множество местни и чуждестранни фотографи, журналисти, представители на радиото и телевизията идваха при мен и ме снимаха.След като станах мюсюлманин,тези ми спомени ме огорчават,защото, слава на Аллах, аз съм мюсюлманин и тове ми е достатъчно, като слава. Не изпитвам необходимост от нищо друго.

  Въпрос: Ще ни разкажете ли за вашето полижение преди да станете мюсюлманин?

  Отговор:
Аз бях мюсюлманин през целия си живот.Бях мюсюлманин но не бях познал тази истина, не бях я научил, никой не ме беше известил за нея. Аз, всъщност, винаги съм търсил истината, благоденствието и единосъщието на Бога. Като човек от западното общество , живял сред всякакъв вид материални изгоди и удоволствия, винаги съм усещал липсата на Исляма. Ето защо, не бях щастлив. Духът и съвестта ми не намериха спокойствие. Но след като  станах мюсюлманин, намерих щастието и спокойствието, които дълги години търсих.

  Въпрос: Бяхте ли набожни преди да приемете Исляма?

  Отговор:
Не бях набожен в пълния смисъл на думата, защото преди всичко бях човек на изкуството. Наред с това търсех смисъла на съществуването и живота.

  Въпрсо: Каква е тайната на вашия успех?

 Отговор:
В действителност, имах голям успех. За кратко време спечелих велика слава. Името ми намери популярност пътво в Англия, после в Европа и накрая в Америка. Песните ми предизвикаха изключителен интерес и имаха голяма продаваемост. Направих много аудио и видеокасети, въпреки това обаче, не бях щастлив. защото търсех нещо друго и не можех да го открия. Точно тогава се разболях и лежах в болница. Това ми заболяване ми помогна в търсенето на истината. Така, както се отървах от това много опасно заболяване, слава на Аллах, аз се сдобих и с милостта на Аллах - Исляма.
 

Сп. "Икра"
Статии | Преглеждания: 215 | Добавено от: sss | Дата: 24.12.2011 | Коментари (0)

Muslim 2017
Времена за намаз
...
Player

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
Asma'ul Husna
Приятели на сайта

islamicnook.ovo.bg

islqmrudozem.ovo.bg

Facebook
Хостнат от