ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 2 - 2 Януари 2012 - بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Петък, 23.06.2017, 13:10

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Главна Регистрация Вход
Добре дошли, Гост · RSS
Сайт меню
Времето
Електронен коран
Изисква: .NET Framework 2.0 <--свали от тук
Фаза на луната
Вход във форума
Статистики
 
Главна » 2012 » Януари » 2 » ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 2
00:22
ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 2

ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА

Част 2

Архитектурата по време на първия период на ислямска

Персия

Събирането между четири стени на една джамия, свещен център, не само като място за молитва, но също и като център за всички дейности на ислямското общество, довежда до бързото развитие на тези структури. Първите построени джамии са били с елементарни структури, изградени, за да отговарят на местните нужди. Наред с всекидневните пет молитви джамиите били място, където се преподавало четене, писане, различни умения и занаяти, теология, дори и нерелигиозни науки. В същото време те са били място за социални и политически събирания, средство за разпространяване на всякаква военна, политическа и социална информация между членовете на местното общество, били са място за разрешаване на различни проблеми.

         Поради тази причина вратите на една джамия са били винаги отворени за народа. Обикновено всяка джамия е притежавала следните основни елементи: библиотека, воден резервоар, училище (медресе), помещения за хранене на нуждаещи се, дори  и обществени такива. Ето защо мястото, предвидено за такива комплекси, се увеличава с течение на времето. Първите персийски джамии са изисквали много средства, за да бъдат построени, тъй като според старите традиции и от архитектурна гледна точка трябва да са сложно декорирани. Въпреки това обаче сгради от този род никога не са следвали специфичен план или дизайн, Като цяло през първите векове на ислямски Иран са развити три групи или разграничителни стила:

 - куполообразни джамии – джамия с купол, разположен над квадратно помещение;

 - отворен иван, покрит с обикновен свод;

 - отворен двор, обкръжен от коридори от всички страни. Този стил е познат като арабски стил. И трите стила изчезват много бързо и голяма част от джамиите в първите три века от ислямската ера били построени според принципите на сасанидската архитектура, с изключение на малки промени с оглед задоволяване нуждите и характеристиките на новите ислямски общности.

Днес няма много останали от тези сгради. През първите векове на ислямска Персия се забелязват голям брой опитни строители и архитекти, които демонстрират силна способност да прилагат старата традиция на сасанидската архитектура в голямо разнообразие от сгради, които те строят. Най – старите джамии, принадлежащи към тази ера, са джамията Фарадж, близо до Язд, поправяна и многократно реставрирана, и джамията Тарикхане в Дамдан. 

Джамията Тарикхане в Дамдан

Преглеждания: 764 | Добавено от: sss | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Muslim 2017
Времена за намаз
...
Player

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
Asma'ul Husna
Архив на записите
Приятели на сайта

islamicnook.ovo.bg

islqmrudozem.ovo.bg

Facebook
Хостнат от