ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 1 - 31 Декември 2011 - بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Петък, 23.06.2017, 13:10

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Главна Регистрация Вход
Добре дошли, Гост · RSS
Сайт меню
Времето
Електронен коран
Изисква: .NET Framework 2.0 <--свали от тук
Фаза на луната
Вход във форума
Статистики
 
Главна » 2011 » Декември » 31 » ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 1
14:47
ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА Част 1

ПЕРСИЙСКАТА АРХИТЕКТУРА


Персите са от племето номади, живеели в Северен Хоросан. Архитектурното наследство на персите не садържа голямо разнообразие и се смята за обикновенно, но е различно, що се отнася до сградите, които садържа. Изглежда, че на строителите им е била известна само формата на свода и по – късно  създадената или копирана иван или портико, за да придадат великолепие на своите сгради. Историята на иваните и датата, от която започват да се използват, остават неясни. Въпреки това ни е известно, че иван е елемент от персийската архитектура и е възникнал в Източен Иран.

Употребата на този елемент по – късно се разпростира и в други райони, развива се и сред мюсюлманския свят по време на ислямския период. Дългите широки сводове, които виждаме от различните странина сградите, са използвани като зали за слушатели от сасанидите, като декоративни елементи за религиозни училища (медресета), джамии, кервансари и дори персийски дворци по време на ислямския период.

         Като примери на ивани могат да бъдат посочени персийският дворец в Ашур, дворецът Хатра, дворците на Ардешир Фирузабад. Именно по време на персийския период употребата на ивани като важен архитектуренелемент се разпространява извън Хоросан, до Месопотамия.

         Дворецът, построен от Ардешир, е изграден с неизрязани камъни, хванати заедно с хоросан и покрити със слой от гипсова мазилка. Тази форма на строене се основава на местните особености на областта и продължава в днешно време да се използва от иранците. Употребата на груби, неизрязани камъни вместо добре изрясани и оформени може би се дължи на бедността на Ардешир. По това време той е бил просто един управник, назначен от баща си Бабаки, и вероятно не е можел да си позволи разходи за допълнителни работници и такива, които да режат камъни. От друга страна, Фирузабад е регион с много горещи летни месеци и покритите с гипсова мазилка стени държат въздуха хладен вътре – метод, който все още се използва в по топлите области на страната. Този дворец се превръща в модел  за подобни сгради, изградени в райони като Сервестан, Нишапур и Мадаин. През годините този модел претърпява определени промени, но основният иван на входа и някои други елементи остават същите.
Преглеждания: 889 | Добавено от: sss | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Muslim 2017
Времена за намаз
...
Player

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
Asma'ul Husna
Архив на записите
Приятели на сайта

islamicnook.ovo.bg

islqmrudozem.ovo.bg

Facebook
Хостнат от