Обещанието на Пророка - 12 Февруари 2012 - بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Петък, 23.06.2017, 13:09

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Главна Регистрация Вход
Добре дошли, Гост · RSS
Сайт меню
Времето
Електронен коран
Изисква: .NET Framework 2.0 <--свали от тук
Фаза на луната
Вход във форума
Статистики
 
Главна » 2012 » Февруари » 12 » Обещанието на Пророка
23:20
Обещанието на Пророка


Обещанието на Пророка


       
         
          Съхранен е документ, продиктуван лично от Пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари), в който се изброяват задълженията на мюсюлманите по защитата на християни, живеещи сред тях. Това е напомняне за колективната ни отговорност спрямо нашите съседи. Мюсюлмани и християни заедно съставляват над 50% от световното население, и ако те успеят мирно да живеят рамо до рамо, то пътят към мира на планетата ще бъде извървян може би наполовина. Една малка стъпка, която можем да направим за подобряване на мюсюлманско-християнските взаимоотношения това е по-често да си припомняме положителните истории от миналото и да не се очерняме едни с други напразно.
Предлагам да напомним и на мюсюлмани и на християни за онова обещание, което Мухаммед (мир и благослов нему) е дал на християните. Познаването на това обещание може да окаже огромно влияние върху поведението на мюсюлманите по отношение на християните и обратно.Та нали е известно, че мюсюлманите се стараят във всичко да подражават на житейските принципи на своя Пророк.
В 628 г.делегация от манастира „Света Катерина” дошла при Пророка Мухаммед (мир нему) и го помолила за защита. В отговор той им предоставил списък на правата, които бих искал да приведа по-долу в тяхната пълна версия.
Всъщност, какво знаем за този манастир и за неговата уникална история?
Манастирът „Света Катерина” е разположен в подножието на планината Синай и е най-старият манастир в света. В негово притежание се намира огромна колекция от християнски ръкописи, отстъпваща по величина само на ватиканската. Този манастир е включен в списъка на обектите от световното културно наследство. Той притежава също така най-старата колекция от християнски икони. Това е истинска съкровищница на християнската история, която 1400 години се е запазила цялостно под покровителството на мюсюлманите от този регион.
А ето и самото Обещание за манастира „Света Катерина”:
„Това е послание от Мухаммед, син на Абдуллах, нека бъде съглашение с приелите християнството - далеч или близо, ние сме с тях. Наистина аз, помощниците ми и моите последователи ги защитават, защото християните са наши съграждани, и по волята на Аллах аз излизам срещу всяко нещо, което може да ги оскърби.
По отношение на тях не трябва да се прилага никакво принуждение. Както техните съдии няма да бъдат снети от своите постове, така и монасите им няма да бъдат извеждани от манастирите. Никой не ще разруши дома на тяхната религия и не ще го повреди и не ще отнесе от него нито една вещ в жилище на мюсюлманин.
Ако някой вземе една или друга вещ оттук, той ще наруши Божиите предписания и ще прояви неподчинение на своя Пророк. Наистина, те са мои съюзници, получили моята гаранция за безопасност срещу всичко омразно тям.
Никой не може да ги застави да се преместват от място на място или да участват в битки. За тях са длъжни да се сражават мюсюлманите.Техните църкви следва да се уважават. Не трябва да им се пречи да възстановяват своите църкви и да поддържат светостта на техните Завети.
Никой мюсюлманин не трябва да нарушава това споразумение до самия Съден ден.”
Ключовите фрази тук са първата и последната. Те правят това обещание вечно и универсално. Мухаммед (мир нему) подчертава, че мюсюлманите винаги са редом с християните, далеч или близо, което означава –това обещание касае не само манастира „Света Катерина”.
Заповядвайки на мюсюлманите да спазват съглашението чак до Съдния ден, този документ отново предпазва вярващите от опити да ограничат неговия срок на действие. Тези права са неотчуждаеми. Мухаммед (с.а.с) е обявил всички християни за свои съюзници и е приравнил лошите обноски с тях към нарушенията на Божествените предписания.
Забележителният аспект на този документ се заключава в това, че той не определя никакви условия, задължителни за изпълнение от страна на християните. Достатъчно е това, че те изповядват християнството. От тях не се изисква да си сменят вероубежденията, не трябва да плащат нищо, не им се вписват никакви повинности. Това е свод от права без всякакви задължения!
Този документ, разбира се, не е договор за правата на човека в неговия съвременен смисъл, но въпреки че е бил съставен в 628 г., в него ясно се уговарят правото на имущество, свободата на вероизповедание, правото на труд и лична безопасност.
Знам, че много читатели ще си помислят – и какво от това? Отговорът е прост. Тези, които се стремят да засилят разногласията между мюсюлмани и християни, заострят вниманието върху различията и наблягат на конфликтните зони в техните възгледи. Но когато на хората се напомня за такива неща, като обещанието на Мухаммед (с.а.с)към християните, това отстранява разногласията и вдъхновява мюсюлманите да се извисят над междуобщностната нетърпимост и поражда добра воля у християните, които изглежда живеят в страх пред исляма и недоверие към мюсюлманите.
Когато се обръщам към ислямските източници на знания, намирам в тях уникални примери на религиозна търпимост. Те ме карат да се стремя да стана по-добър. Аз съм убеден, че способността да твори добро и да желае на хората добро е заложена у всеки от нас. Когато ние подтискаме у себе си тази предразположеност към доброто, ние отричаме нашето фундаментално свойство за човечност.
Надявам се, че всички ние ще успеем да намерим време и да потърсим в ценностите, културата и историята на другите народи нещо позитивно и достойно за възхищение.

Муктедар Хан - ръководител на отдела за ислямски науки в университета Делауеър - САЩ ( University of Delaware - USA)

източник:  http://www.genmuftibg.net
Преглеждания: 969 | Добавено от: sss | Рейтинг: 4.0/3
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Muslim 2017
Времена за намаз
...
Player

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
Asma'ul Husna
Архив на записите
Приятели на сайта

islamicnook.ovo.bg

islqmrudozem.ovo.bg

Facebook
Хостнат от